Λιγα λόγια για τον Μοντελισμό / Μακέτα.

Μακέτα είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας και του οράματος του κατασκευαστή της, σε διαστάσεις που του επιτρέπει ο χώρος που ζει και σε κλίμακα της επιλογής του.
Η μακέτα αξιοποιεί σε απόλυτο βαθμό την συλλογή του μοντελιστή σε τρένα, βαγόνια και τροχαίο υλικό που κατά καιρούς επένδυσε σε αυτά, κάνοντας χρήση την υπάρχουσα συλλογή του ή αν θέλει ακόμα και να την επεκτείνει.
Σε συζητήσεις με φίλους μοντελιστές καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα μια μακέτα δεν τελειώνει ποτέ. Πάντα κάτι έχεις να κανείς, πάντα κάτι θέλεις να προσθέσεις ή να αλλάξεις.
Αυτή όμως είναι και η μεγαλύτερη χαρά του μοντελιστή. Η Δημιουργία

Διόραμα είναι ένα τμήμα μακέτας, πολύ μικρό σε διαστάσεις, όπου η κατασκευή επικεντρώνεται σε ένα πλήρες και μοναδικό θέμα πχ ένας καταρράκτης , ένας νερόμυλος κλπ , φυσικά κατασκευάζοντας και τον περιβάλλοντα χώρο
Τελικά μακέτα ή διόραμα σαν χόμπι είναι το παλαιότερο στον χώρο του μοντελισμού, αγαπητό σε πάρα πολύ κόσμο, πολύ περισσότερο απ’ότι θα φανταζόταν και ο πιο ενημερωμένος μοντελιστής.
Η αγάπη μου λοιπόν στο θέμα του τρένο -μοντελισμού εδώ και 25 χρόνια και το πάθος μου για κατασκευές, με οδήγησε να δημιουργήσω αυτήν την επιχείρηση, περισσότερο για να μεταδώσω το πάθος μου σε νέους μοντελιστές αλλά και να «ερεθίσω» τους παλαιότερους του χώρου.
Επεκτείνοντας τη δραστηριότητα δημιουργήσαμε την πρώτη Ελληνική βιοτεχνία με υλικά μακέτας και είδη μοντελισμού Η διάθεση των προϊόντων γίνεται  από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.maketa-trains.gr  με  κατευθείαν αποστολή από τις εγκαταστάσεις μας.

Με την εμπειρία των χρόνων,, δημιουργήσαμε τα πιο αναγκαία υλικά, για τις κατασκευές σας. Ετσι είμαστε η πρώτη Ελληνική βιοτεχνία, στην παραγωγή τέτοιων υλικών .
Πέραν αυτού φέρνουμε πρώτες ύλες  απο γνωστά γερμανικά εργοστάσια του είδους . Έτσι καταφέραμε να κρατήσουμε την ίδια ποιότητα σε πιο χαμηλές τιμές.
Προσέξαμε όλα τα υλικά μας να είναι οικολογικά, μη τοξικά, φιλικά προς το περιβάλλον.
Τα είδη αυτά διατίθενται με την κατοχυρωμένη επωνυμία  «TERRA NUOVA ®».

Τέλος από το 2009  αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε χειροποίητα θέματα σε μορφή κίτ τα πιο δημοφιλή θέματα για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α’ & Β’ Γυμνασίου.έτσι , ώστε να μην δείχνουν βιομηχανοποιημένα 

     Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε την δυνατότητα στους μαθητές να κατασκευάσουν το θέμα της επιλογής τους, μόνοι τους εύκολα, γρήγορα ξεχωριστά όμορφα και το βασικό ΜΟΝΟΙ χωρίς την βοήθεια κανενός. Τα έργα συνοδεύονται με οδηγίες  στα Ελληνικά  γραπτές με οδηγίες ή σε video στο youtube , για ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια. 
Επίσης το ίδιο θέμα το προσφέρουμε σε SET όπου όλα όσα χρειάζεστε για την κατασκευή της εργασίας υπάρχουν μέσα στο πακέτο ώστε να περιορίσετε ακόμα περισσότερο το κόστος της εργασίας.
Το τελικό αποτέλεσμα της εμφάνισής τους είναι πολύ πιο φυσικό από τα αντίστοιχα του ανταγωνισμού και  γι’ αυτό  χρησιμοποιούμε το σλόγκαν
  «Αντιγράφοντας τη Φύση».
Σαν προσπάθεια είναι μοναδική για τα Ελληνικά δεδομένα

Ένα ακόμα όνειρο και στόχος μου είναι να οργανώσω εκδρομές με τη μία από τις δύο σε λειτουργία ατμομηχανές στην χώρα μας, με χρήση των παλαιών βασιλικών βαγονιών, σε πανέμορφες διαδρομές της Βορείου Ελλάδος όπως τα άγνωστα σε πολλούς πανέμορφα Τέμπη του Νέστου, πάντα με τη βοήθεια και τη συνδρομή του ΟΣΕ και ίσως πιθανόν και με την υποστήριξη του τοπικού Δήμου. Γιατί όχι άλλωστε, στο εξωτερικό λειτουργούν συνεχώς πολλές γραμμές, για τουριστικούς σκοπούς, σε πανέμορφα τοπία ,με παλιούς παραδοσιακούς συρμούς.
Το προσπάθησα για μια εκδρομή, για τα μέλη του forum AMNIZIA. Έπεσα πάνω στον γρανιτένιο τοίχο που λέγετε γραφειοκρατία του ΟΣΕ . Ακόμα και η μεσολάβηση του τότε υπουργού Βορείου Ελλάδας Τζίμα Μαργαρίτη , δεν μπόρεσε να τον «σπάσει».
Θα μου πείτε ότι ξεχνάω το γεγονός πως ζω στην Ελλάδα. Έχετε δίκαιο . Όμως κάνεις δεν μπορεί να μου στερήσει το δικαίωμα να κάνω όνειρα. ΚΑΑΑΠΟΤΕ κάτι θα γίνει.
Επίσης συμμετέχουμε σε διεθνή Forum, όπως της ΜΟΒΑ και είμαστε παρόντες σε διεθνείς εκθέσεις μοντελισμού. Μάλιστα πάντα με εντυπωσίαζε η πληθώρα των εκθετών, αλλά περισσότερο απ’ όλα, η μαζικότητα της προσέλευσης των μοντελιστών κάθε ηλικίας και φύλου.
Πολύ μεγάλη είναι η συμμετοχή από τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Η κατασκευή μακέτας ή διοράματος λειτουργεί στο μυαλό και την σκέψη  παρά πολύ κατευναστικά -ηρεμιστικά. Σε κάνει να «πετάς» να χάνεσαι από την πραγματικότητα και να ζεις στον κόσμο σου ,στον κόσμο που εσύ δημιουργείς.
Σύνηθες φαινόμενο. είναι να βλέπεις στις εκθέσεις και τα Forum, την παρουσία τριών γενεών μαζί, να συμμετέχουν από την ίδια οικογένεια . Ο παππούς , ο γιός και ο εγγονός.
Θέαμα καταπληκτικό .
Τελικά το χόμπι του μοντελισμού, όποιο είναι αυτό, δεν έχει ούτε όρια, ούτε περιορισμούς, μόνο πάθος.
ΣΗΜ: το κείμενο έχει καταχωρηθεί από τον ιδρυτή Ι.Τοκμακίδη

Με τιμή
Ολγα Ι. Τοκμακίδη